Leonard de Vries

Plakboek

Home
Leonard de Vries overleden
Leonard de Vries in de media
Leonard de Vries bij W.H.G.Stuiver
Het Jongens Radioboek
Het Jongens Electriciteitsboek
De Jongens van de Hobbyclub
Hobbyclubs
Leonard de Vries en het Berglandschap
Opkomst en ondergang van Hobby Club Utrecht
Hoe een boek je leven vormt
Leonard de Vries en fotografie
Chaweriem
Dank U, meneer Edison
Leonard de Vries thuis
Leonard de Vries in English
Van Hobbyclub naar Maker community
Techniek, Erotiek en Geluk
Varia
John Hummel, illustrator
Bibliografie
Links
Over de plakboekmaker
Contact
 Overleden

Bernard-album/Capture-seperator.JPG

Donderdag, 25 Juli 2002

Bernard-album/Capture-vriess.JPG

Bernard-album/Capture-vriesss.JPG

Bernard-album/Capture-seperator.JPG

vries-25-juli-2002.JPG

vries-25-juli-2002.JPG

Dank aan Ruud Christoffer voor bovenstaande scans.

Bernard-album/Capture-seperator.JPG

LdV_Overlijdensbericht_B.jpg
(Klik en vergroot)

Bernard-album/Capture-seperator.JPG

Het Parool, 25 Juli 2002
Capture-vries-clip.JPG
Klik op foto voor PDF

Bernard-album/Capture-seperator.JPG

LEONARD DE VRIES OVERLEDEN

Amsterdam - Het ANP bericht dat de schrijver Leonard de Vries, bekend van de hobbyclub-boeken, dinsdag 23 juli 2002 te Amsterdam is overleden. Nabestaanden hebben dat vandaag bekendgemaakt.


De Vries, die honderden titels op zijn naam heeft staan, is 82 jaar geworden. In de Tweede Wereldoorlog debuteerde de op 12 december 1919 te Java geboren De Vries met het Jongens Radioboek deel 1. Hierin stond onder andere een handleiding om een radio te maken. Het boek stelde veel Nederlanders tijdens de bezetting in staat om illegaal een ontvanger in elkaar te zetten.

De Vries was van joodse afkomst en moest onderduiken. In deze periode begon hij aan De Hobbyclub. Het was een uitgave bedoeld voor de jeugd en met allerhande uitleg over radio, televisie, toneelspelen, timmeren en schilderen enzovoort. Naar aanleiding van het boek werden na de oorlog overal in Nederland Hobbyclubs opgericht die in de jaren vijftig en zestig populair waren en een eigen maandblad hadden.

De Vries schreef nog enkele tientallen van dit soort boeken zoals De Hobbyclub op reis en De Hobbyclub in de VS. De Vries schreef daarbij ook over vele andere onderwerpen zoals erotiek en naturisme.
(Rottend Staal Online, 24-7-2002)

Bernard-album/Capture-seperator.JPG

Groot handwerkboek uit grootmoeders jeugd (met ruim honderd handwerken van vroeger om nu zelf te maken), Eenvoudige scheikunde proeven, Het boek van Artis, Eros’ lusthof, Groot vertelboek uit grootmoeders jeugd… Het zijn enkele van de honderden boeken van Leonard de Vries, die op 23 juli in Amsterdam is overleden. Over elk denkbaar onderwerp kon hij een boek samenstellen, waarbij hij vaak gebruik maakte van kranten- en tijdschriftartikelen, foto’s en illustraties. Een goed voorbeeld daarvan is de serie Het gebeurde in… (1920, 1921 enzovoorts).

Daarnaast schreef hij inleidingen voor boeken als Proeve van kleine gedigten voor kinderen van Hiëronymus van Alphen en Letterkransje en Nommerkransje van J.F.L. Müller. De Vries werd op 12 december 1919 te Semarang op Java geboren. Nadat hij op zijn tiende een bezoek had gebracht aan het radiozendstation Kootwijk*, was zijn belangstelling gewekt voor de techniek in het algemeen en de radiotechniek in het bijzonder.

Hij verzorgde jarenlang een rubriek over radiotechniek in het blad Doe mee en schreef het Jongens radioboek deel 1, een rijke bron voor vele radio-amateurs. In de twee jaar dat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog omwille van zijn joodse afkomst was ondergedoken (zijn hele familie kwam om in de concentratiekampen) schreef hij De hobbyclub, dat na de oorlog in diverse plaatsen leidde tot het oprichten van hobbyclubs voor kinderen. In 1949 richtte hij het maandblad De hobbyclub op. In die eerste periode van zijn enorme productiviteit hadden zijn boeken vooral te maken met techniek.

(Publicatiedatum: 24-07-2002. Bron: http://www.literatuurplein.nl/nieuwsdetail.jsp?nieuwsId=125)


* Zie ook Varia Pagina over Radio Kootwijk
 

 

Bernard-album/Capture-seperator.JPG

Bernard-album/up_cmp_mdshapes_gbtn.gif

Enter supporting content here

This site  The Web

Web hosting by Web.com

Mirja de Vries, Boudewijn Bjelke, Donna & Moas, Tirtsa de Vries, Ilonka de Vries, Linda de Vries, Wouter van Amstel, Hacquartstraat 25, 1071SG Amsterdam