Leonard de Vries

Home
Leonard de Vries overleden
Leonard de Vries in de media
Leonard de Vries bij W.H.G.Stuiver
Het Jongens Radioboek
Het Jongens Electriciteitsboek
De Jongens van de Hobbyclub
Hobbyclubs
Leonard de Vries en het Berglandschap
Opkomst en ondergang van Hobby Club Utrecht
Hoe een boek je leven vormt
Leonard de Vries en fotografie
Chaweriem
Dank U, meneer Edison
Leonard de Vries thuis
Leonard de Vries in English
Van Hobbyclub naar Maker community
Techniek, Erotiek en Geluk
Varia
John Hummel, illustrator
Bibliografie
Links
Over de plakboekmaker
Contact
                  Plakboek
   Home
Bernard-album/Capture-seperator.JPG

Op 23 Juli 2012 was het 10 jaar geleden dat schrijver en technisch romanticus Leonard de Vries overleed. 

foto-devries.jpg
Leonard de Vries, New York, 1951

In 1955 kreeg ik, op mijn 13e verjaardag, een exemplaar van het Jongens Electriciteitsboek van mijn ouders en raakte daardoor hevig in de ban van electrotechniek en radiozelfbouw.

Recentelijk kreeg ik het boek, na jaren, weer in handen.  Ziehier het gevolg! 

Deze site is een plakboek over het leven en werk van Leonard de Vries die zoveel na-oorlogse jongeren heeft geinspireerd tot de electrotechniek als hobby of beroep.

Het verzamelde materiaal is een klein eerbetoon aan een markante figuur in de geschiedenis van het technisch hobbyisme in Nederland en een poging hem aan de vergetelheid te ontrukken.

Ik hoop dat mijn knip- en plakwerk in een behoefte voorziet.

Leo Heistek, Ottawa - 25 April 2013

(Met dank aan Ruud Christoffer, Ad van de Graaf, Mats Beek, Gerda Jansen Hendriks, Jan van Cappelle, Jan Poortman, Jan Taco te Gussinklo, Willem Barten, Wim Stuiver en PA3ESY) 

Contact: e-mail

Bernard-album/Capture-mug-musquito-small.jpg
Bernard-album/Capture-seperator.JPG

het_jongens_electriciteitsboek_55.jpg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Leonard de Vries (Semarang, 12 december 1919 – Amsterdam, 23 juli 2002) was een Nederlands schrijver van populair-technische jongensboeken. Hij heeft meer dan 50 boeken en 150 bundels geschreven op het gebied van radio, televisie, elektriciteit, scheikunde, fotografie, sterrenkunde, atoomfysica enz. Met zijn boeken heeft hij vele jongeren aangezet tot een hobby en uiteindelijk een beroep waar hun interesse in lag.

Levensbeschrijving

Na de HBS volgde De Vries een opleiding tot chemisch/fysisch laborant bij de Bataafse Petroleum Maatschappij, die in 1940 echter vanwege de Tweede Wereldoorlog werd opgeheven. Hij is toen begonnen met het schrijven van een boek over radio-technisch knutselen: het boek “Jongens Radioboek deel 1”.

Toen in 1942 de Duitsers massaal de Joden begonnen te vervolgen is De Vries, die van joodse komaf was, ondergedoken in het oude landhuis Zwanenburg** in Beugt, tussen Veghel en Dinther (Noord-Brabant). Zijn vader en moeder en vele andere familieleden zijn omgekomen in de concentratiekampen in Duitsland. Bij Zwanenburg is hij eens door Duitsers bedreigd, ze hielden hem een geweer op de borst gedrukt. Tijdens een inval in zijn onderduikadres hielden ze hem voor iemand die geholpen had met het verbergen van twee Engelse vliegeniers, die met hun vliegtuig waren neergeschoten. Uiteindelijk heeft de bewoner van het onderduikadres De Vries op een listige wijze vrijgepraat.

In zijn onderduiktijd is Leonard de Vries de roman “De Jongens van de Hobbyclub” gaan schrijven. Doordat hij zo intensief met schrijven bezig was en in een soort fantasiewereld leefde, is de oorlog voor hem ongemerkt voorbijgegaan. Als deze roman in 1947 uitkomt, krijgt hij vele positieve reacties. In 1949 verschijnt het eerste nummer van het maandblad “Hobby Club”. Naar aanleiding hiervan zijn er een jaar later al 70 hobbyclubs opgericht. In 1955 verschenen zijn herinneringen Chaweriem.

Bernard-album/Capture-seperator.JPG

Bernard-album/Capture-seperator.JPG

dank-meneer-de-vries.JPG

Leonard de Vries (1919) in beeld in 1977 – met vrouw Ilonka van Amstel, dochter Linda Melisa (1974) en hun Edison "Home" -fonograaf  (1902)

Bernard-album/Capture-seperator.JPG

Voetnoot: 

Hierbij vermeldt de maker van deze site, dat hij geen commerciële bedoelingen heeft met het gepubliceerde materiaal over Leonard de Vries. Indien u bezwaar heeft tegen het gebruik van materiaal, dan wordt u vriendelijk verzocht mij dit te melden.

Bernard-album/Capture-seperator.JPG

Next of kin info:Mirja de Vries, Boudewijn Bjelke, Donna & Moas, Tirtsa de Vries, Ilonka de Vries, Linda de Vries, Wouter van Amstel , Hacquartstraat 25, 1071SG Amsterdam

Bernard-album/up_cmp_mdshapes_gbtn.gif

This site  The Web

Web hosting by Web.com

Mirja de Vries, Boudewijn Bjelke, Donna & Moas, Tirtsa de Vries, Ilonka de Vries, Linda de Vries, Wouter van Amstel, Hacquartstraat 25, 1071SG Amsterdam