home111.gif

Jan Blok: Korte Biografie

Huisje voor...
Biografie...
Jan Blok overleden...
Annie M.G.Schmidt periode...
Bij Wim Sonneveld...
Jazz en Pop...
Bij Jasperina de Jong...
Bij Seth Gaaikema...
Knipsels...
Collega's...
Links...

 
Biografie

Johannes Carolus Blok wordt geboren op 6 Augustus 1923 in Amsterdam. Hij valt op zijn tiende van zijn Rooms-Katholieke geloof omdat hij niet tegen wierook kan. Als hij slaagt voor het toelatingsexamen van de hbs krijgt hij van zijn moeder een gitaar als cadeautje. Hij is er niet echt blij mee maar begint er toch maar op te spelen: het geeft hem een streepje voor bij de meisjes. Hij haalt akkoorden uit een boekje maar de meesten heeft hij, als echte autodidact, zelf uitgedokterd. Een echte lijdensweg. Zijn ouders zijn gescheiden als hij debuteert op een hbs feestje met "Lady be good" en "Honeysuckle rose", volgens eigen zeggen "erbarmelijk slecht".
Begin 1940, onder invloed van zijn favorieten Django Reinhard en Charly Christian, speelt hij met een violist en accordeonist in de Amsterdamse club Femina. Tijdens de oorlog ontwikkelt hij een redelijke techniek en doet ook de nodige ervaring op door het spelen in kroegen. Hij wordt in Amserdam ook nog gegijzeld, samen met andere hbs'ers, als represaille voor de moord op een Nederlandse SS-generaal.

1945. Na de bevrijding komen de gouden jaren. Het kan allemaal niet op. Hij werkt in het orkest van Piet van Dijk en speelt voor Canadese Officieren en in "no time" zit het groepje in Indonesie. Daarna speelt hij twee jaar in Zwitserland in het radio-orkest. Daarna volgen optredens in cafe's en nachtclubs.

Hij wordt het kroegleven zat, hangt zijn gitaar aan de wilgen en wordt steward bij de K.L.M. Met de eerste stewardes die hij tegen het lijf loopt trouwt hij. Maar de ernstige poging om van de muziek af te komen mislukt. Na twee jaar is hij alweer afgeknapt op het atmosfeertje bij de K.L.M. en neemt hij een aanbieding aan van Pia Beck, die in 1949, haar eigen trio is begonnen. Maanden lang zweet hij om zijn gitaartechniek weer terug te krijgen.

Dan komt de grote doorbraak. Via Wim Ibo en Cor Lemaire, komt hij terecht in "de" radio series van de jaren 50: de Familie Doorsnee. Het is een revolutionaire doorbraak van het gitaartje in het cabaret. Talloze liedjes, van de hand van A.M.G.Schmidt, zal hij begeleiden, en daarmee bepalend zijn voor de knusse sfeer en toon. De gitaar is zeer opvallend aanwezig zonder te domineren. Hij zal ook de "eeuwige" begeleider blijven.

Met dank aan John Knap
Jan.jpg
Jan Blok: Gitaar

Dan wordt hij bij Wim Sonneveld ontboden die beweert nooit van de Familie Doorsnee te hebben gehoord maar wel toevallig ineens iemand met een gitaartje wil hebben. Het eerste programma waar hij aan mee werkt heet "Huis, Tuin en Keuken", met Jelle de Vries als pianist. Hij zal voor 16 jaar de vaste gitarist van Wim Sonneveld zijn. Ook werkt hij mee aan een groot aantal radio en tv-programma's zoals Pension Hommeles, Ja Zuster Nee Zuster, Vrij Entree van Henk Elsink en Het Schaap met vijf Poten van Eli Asser. In de jaren zestig is er ook the samenwerking met violist Sem Nijveen met wie hij regelmatig speelt op de radio in diens trio. Voorts begeleidt hij door de jaren heen cabaretiers zoals Wim Kan, Toon Hermans, Jasperina de Jong en Seth Gaaikema. Bij die laatste zal hij 16 jaar in dienst zijn en maakt, tot het begin van de jaren negentig, deel uit van diens combo.

Zijn leven lang koestert hij grote interesse voor de jazz waarvoor helaas in het cabaret weinig ruimte is. Hij adoreert Lenny Breau, Barney Kesel en George Benson. Hij maakt ook plaatopnamen met groten uit het vak zoals Yehudi Menuhin en Stephane Grappelli. In 1963 loopt zijn huwelijk op de klippen na een mislukt avontuur als reisleider en bar eigenaar op Ibiza. Hij keert terug zonder vrouw en kind. In de laatste decennia van zijn leven is zijn grote steun en toeverlaat Carla, zijn vriendin en levenspartner.

Jan Blok blijft altijd een enigzins droeve, stoïciense  figuur op de achtergrond die zijn grootste geluk aan zijn gitaar beleeft. Hij begint zich uitgerangeerd te voelen als de eigentijdse pop zijn stijltje dreigt weg te dreunen. In 1995 staat hij nog op het programma van het Concour voor de Wim Sonneveld prijs. Hij maakt onderdeel uit van het overzicht programma: "100 Jaar Kleinkunst Repertoire". Hij zal het einde van het jaar niet halen. Op donderdag 30 November overleidt hij op 72 jarige leeftijd in een ziekenhuis in zijn geboortestad.

Bovenstaande gedestilleerd uit het knipselarchief (3568) van het

tin.gif
(Bedankt...)

Naar knipsels, klik hier...

Terug naar boven...

hand.gif
Meer...

home111.gif