home111.gif

Jan Blok: Bij Seth Gaaikema...

Huisje voor...
Biografie...
Jan Blok overleden...
Annie M.G.Schmidt periode...
Bij Wim Sonneveld...
Jazz en Pop...
Bij Jasperina de Jong...
Bij Seth Gaaikema...
Knipsels...
Collega's...
Links...

Seth...

...Jan Blok maakte 16 jaar deel uit van het combo van Seth Gaaikema.
"Uiterlijk onbewogen, met zijn bril op het puntje van zijn neus,
speelde hij daar zijn partijen."

NRC 2-12-'95

shapeimage_1.jpg

Oudejaars Conférence '85 -'86

blok.gaai.jpg
Lut Mutsears en Jan Blok in "En waarom zeg ik dat...?" 1985

shapeimage_1.jpg

Dialoog tussen Seth Gaaikema en Jan Blok over "paparazzi" , in de Oudejaarsavond Show "Geef mij maar Nederland" 1991.
Hoor de stem van Jan Blok na 3min 30sec.
 

shapeimage_1.jpg

Bob Zimmerman spreekt:
 
Ik ben erg blij dat iemand ergens ter wereld de moeite neemt een muzikant in het zonnetje te zetten die al bijna zeventien jaar niet meer onder ons is, maar die door velen in zijn persoonlijke en artistieke omgeving echt nooit vergeten zal worden! Ik kan veel vertellen over de tijd die we samen hebben doorgebracht als collega's en vrienden, maar op dit moment zal ik me beperken tot enkele punten. Wel met wat vertelruimte er omheen.
 
Toen ik in 1982 bij Seth ging spelen was ik de opvolger van Henk van Dijk, die ook destijds bij Sonneveld had gespeeld. Wij zetten in dat eerste seizoen de tweemanscombinatie piano en gitaar voort, en het was voor mij een genot om het rijke tapijt van Jan's gitaarspel naast me te hebben. Zijn karakteristieke spel was absoluut uniek, hij had het van niemand en niemand heeft het ooit echt kunnen nadoen. Hij heeft zich ueberhaupt het gitaarspel helemaal zelf eigen gemaakt, en het is misschien gek om te zeggen dat hij een aantal elementaire zaken daarbij juist helemaal niet had ontwikkeld. Jan was bijv. niet in staat een compleet barré over zes snaren te spelen! Drie was het maximum. Ook speelde hij rechts uitsluitend afslagen, nooit en te nimmer op.
 
Zijn sound was ook in zoverre geheimzinnig, dat ook als hij op andere gitaren en of andere versterkers speelde, hij na drie keer aan een knopje draaien meteen als Jan Blok klonk! Eerlijk gezegd had hij ook een hekel aan andere soorten gitaargeluid, hij was in alle opzichten vrij conservatief ingesteld.

Ik had geprobeerd hem wat effectpedalen bijv. aan te smeren, maar na enkele seconden proberen werden die altijd categorisch verworpen. Blok was Blok, kortom, altijd en overal. Ondanks onze vijfentwintig jaar leeftijdsverschil en uiteenlopende ideeënwereld werden we direct vrienden.
 
Ik kwam in 1982 binnen als pianist, muzikaal leider en componist bij Seth, en hoewel niemand er tegen was dat Jan ook eens wat zou componeren, integendeel, heeft hij zelf die boot eigenlijk altijd afgehouden. Misschien zijn ingeboren karaktertrek op de achtergrond te willen blijven, sideman  te zijn. Ondanks dat ik hem ook al kende als componist van bijv.  TV  series van regisseur Walter van der Kamp, oa Karakter. Maar als hij iets niet wilde deed hij het niet. Punt. Overigens nooit via een conflict, dat lag hem helemaal niet. Meestal via een grap of een wegwezer.
 
In mijn tijd heeft hij naast Seth geen andere muzikale ondernemingen meer gepleegd, hij vond het wel welletjes na een heel druk muzikantenbestaan in de jaren vijftig en zestig, met de combinatie van overdag radio en 's avonds theater. Hij deed natuurlijk niet speciaal iets aan zijn fysieke conditie, was altijd al een stevige roker (Gauloises in een sigarettenpijpje, onafscheidelijk en hoogst karakteristiek!). Vaak vertrokken we al halverwege de middag naar de verre theaters, het verkeer werd natuurlijk steeds drukker.
 
Vanaf 1983 tot 1993 hebben we standaard met een driemansbezetting gespeeld, met een slagwerker erbij, ik speelde dan vaak links synthesizerbas, wat een interessant beeld opleverde. Voor TV shows breidden we dan vaak uit naar een grotere bezetting van acht tot twaalf man. En altijd zorgde ik er in mijn arrangementen voor dat er ruimte was voor zijn unieke spel en sound.
 
Hij heeft wel eens iets losgelaten over zijn tijd bij Sonneveld. Het kwam er op neer dat hoewel artistiek Jan het daar zeer naar zijn zin had, de zakelijke kant nogal magertjes was. Ik meen te weten dat hij om die reden op een gegeven moment naar Toon en later naar Jasperina is overgestapt. De motivatie voor die overstap weet ik niet, maar ik vermoed dat hij het bij Jasperina en zakelijk en artistiek het beter kreeg, en het waarschijnlijk ook wel gezelliger vond...niet onbelangrijk voor hem. Bij Seth kon hij zich natuurlijk wel eens ergeren aan de muzikale concessies, Seth was meestal enigszins onrustig in ritme en tempo en dat hinderde hem wel eens (hoewel Seth zeker veel muzikaler is dan mensen hem toedichten door de onvastheid van zijn zangstem).
 
In 1993 besloot Seth verder te willen met alleen een pianist, mijn persoon, ook door teruglopende inkomsten. Wij vonden dat natuurlijk allemaal jammer maar begrepen de noodzaak. Jan heeft daarna geen moeite meer gedaan ergens anders muzikaal onderdak te vinden, al heeft hij nog een korte voorstellingsreeks gespeeld in april 1995.
 
Helaas openbaarden zich inmiddels de eerste verschijnselen van een ziekte waaraan hij in november op 72 jarige leeftijd is overleden.

Tot zover mijn verhaal, met vriendelijke groet, Bob Zimmerman, Okt. 2013)
 

shapeimage_1.jpg

(Jan Kok over de muzikale erfenis van Jan Blok in het Double Dutch programma, 11 Jan. 2014)

shapeimage_1.jpg

ANWB-Kampioen-1990
webassets/Blok-ANWB-Kampioen-1990.JPG

Terug naar boven...

hand.gif
Meer...

home111.gif

Weet U meer over Jan Blok? Op of aanmerkingen altijd van harte welkom!

blok@therenfrews.com

*